Günümüzde video kayıt ve canlı yayın odaklı çalışmalar artık hemen hemen herkes tarafından tercih edilebilen bir uğraşı modeli halini aldı. Öyle ki, bunu sağlayacak birçok ücretli/ücretsiz araç da yaygınlaşmış durumda. PRISM Live Studio da bunlardan biri.
OBS (açık adıyla Open Broadcaster Software), kullanıcılara pratik, kullanışlı ve basit bir arayüz sunarak etkili bir kayıt ortamı oluşturulmasına olanak tanıyor. Bu özelliklerle OBS’in alternatiflerine kıyasla daha çok tercih edildiği de bir gerçek. OBS’in bu başarısı, alternatif bazı programların da onun alt yapısını kullanmasını sağladı. OBS’e OBS alt yapısını kullanarak rakip olmak. Bu Microsoft’un Edge tarayıcısında Chromium alt yapısını kullaranarak Google Chrome’a rakip olmasıyla çok benzer bir durum gibi görünüyor.
OBS alternatifi programlar bu alt yapının üzerine inşa ederek OBS’ten farklı olarak bazı özellikleri kullanıcılara sunuyor. Örneğin Streamlabs OBS, internet sitesiyle entegre olan iyi bir sistemi kullanıcılara sunuyor. Fakat her bilgisayarda beklenen verimi gösteremiyor. Bugünkü konumuzun bir başka onuğu OBS alternatiflerinden olan ve henüz kullanıcıların farkına varmadığı bir başka kayıt ve yayın aracı olan PRISM Live Studio.
PRISM Live Studio’nun Özellikleri
PRISM Live Studio, Kuzey Kore asıllı NAVER Corp. şirketi tarafından geliştiriliyor. Şirket bu projesiyle 2020 yılında Alman tasarım ödüllendirme kurumu Red Dot tarafından Red Dot Tasarım Ödülü‘ne layık görülmüş.
PRISM Live Studio, OBS çekirdek modülünü kullanarak birçok geliştirilmiş özellik içeriyor. Yayın ve kayıt performansı da azımsanmayacak kadar etkili olan bu araç, ne yzaık ki Türkçe desteği barındırmıyor. Yine de basit bir dil üzerine inşa edilen bu sistemi anlamak çok da zor değil. Ayrıca geliştirici ekip, programın kullanımıyla ilgili birçok doküman yayınlamış durumda.
Çoklu Yayın Desteği
PRISM Live Studio, birçok programın ücretli olarak sunduğu çoklu yayın desteği özelliğini ücretsiz olarak sunuyor. Öyle ki, ücretsiz olmasına rağmen alternatiflerinden daha hızlı çalışan bir modüle sahip. Anlık yayın ve kayıt performansını da takip edebildiğinizi düşünürsek ihtiyacınız olan birçok istatistik elinizin altında. Maksimum çoklu yayın desteğinin 6 adetle sınırlı olduğunu belirtelim.
Eklentiler Sahnelerinizi Zenginleştiriyor
Programı en güzel kılan yönlerden biri de şüphesiz içerisinde barındırdığı ve kendine has eklentileri. PRISM Live Studio, çeşitli eklenti haznesiyle birçok alanda kolaylık sunabiliyor. Alternatif programlarda bulunan entegrasyon ve kodlama zorunluluğu gibi birtakım uğraştırıcı özellikler bu program çatısı altında hazır şekilde sunuluyor. Çoğu eklentinin kullanımı için ihtiyaç duyulan sosyal ağ bağlantısını programa bağlamak yeterli oluyor. Eklentilerden bazıları şöyle:
- PRISM Lens —
Geliştirici şirketin bir başka büyük çalışması olarak da düşünebileceğimiz bu Lens aracı, PRISM Live Studio’dan bağımsız şekilde bilgisayarınız üzerinde kamera ve webcam geliştirmeleri yapmanıza imkan sunuyor. Hatta NVIDIA Broadcast ile kombine bir ayar tanımladığınızda çok düşük kalitedeki kamera performansını kayda değer bir hale getirmeniz mümkün. PRISM Lens ile ilgili daha fazlası için şuraya göz atabilirsiniz. - PRISM Mobile —
Telefon entegrasyonu ile yayın ve kayıt araçlarınızı daha kolay kontrol etmenizi sağlayan bu eklenti ile telefonunuz dilerseniz bir stream deck, dilerseniz bir sohbet ekranı ya da bir kısayol kombinasyon aracı halini alabiliyor. Özellikle çift monitöre sahip değilseniz işine çokça yarayacak bir özellik. - PRISM Chat —
Her sosyal ağ kaynağından çekebildiğiniz bu sohbet eklentisini sahnelerinizde kullanabilirsiniz. Sohbet ekranını sahne tasarımınıza özel olarak özelleştirme olanaklarına da sahip olduğunu hatırlatalım. - Viewer Count Widget —
İzleyenlerin sayısını anlık olarak ekrana yansıtmanızı sağlayan bu eklenti aynı zamanda birçok sosyal ağı da destekliyor. - PRISM Sticker —
Sahnelerinizi eğlenceli hale getirecebileceğiniz bu çıkartma koleksiyonu eklentisiyle izleyicilerinize renkli anlar sunabilirsiniz. Hareketli olduklarını da düşünürsek işinize çokça yarayabilirler. - GIPHY Sticker —
Daha bilindik çıkarmalara ihtiyaç duyduğunuzda GIPHY’nin çıkartma haznesini de kullanabilirsiniz. Bu eklenti GIPHY üzerindeki tüm içerikleri sahnenize eklemenize olanak tanıyor. - Audio Visualizer —
Ses kaynağını hareketli bir şekilde gösteren bu eklenti ile müziğin ya da sesin ritmine özel vurguları sahnenize ekleyebilirsiniz. - Text Template —
Çoğu ücretli yazılımla hazırlanan alt metin alanlarını ücretsiz ve kolayca hazırlayabileceğiniz bu eklenti çoğu sahnenizin vaz geçilmez bir parçası olacak gibi duruyor.
PRISM Live Studio’nun eklenti haznesi bunlarla sınırlı değil. Temelde OBS alt yapısında sunulan birçok özellik yine bu program üzerinde de mevcut. Görsel, video, metin, ses efekti, tarayıcı kaynağı, slayt gösterisi, ekran kayıt araçları, gruplandırma gibi birçok varsayılan eklenti program ile birlikte kurulu olarak geliyor.
Telefonunuzu Kameranız Yapın
Belki de en çok sevindirecek özelliklerden biri telefonunun kamera olarak kullanılabiliyor olması. PRISM Lens üzerinden kurulan entegrasyon ile telefonunuz bir QR kod ile kolayca webcam’iniz görevi görebiliyor. Bunun için PRISM Live uyglamasını telefonunuza yüklemeniz gerektiğini hatırlatalım. Ek kamera maliyetini ortadan kaldıran bu özelliğin profesyonel kameraları aratmadığını söyleyebiliriz. Biz bu adımdaki testleri Samsung Galaxy S23 Ultra ile gerçekleştirdik ve ortaya çıkan kamera kalitesini çokça beğendik. Gecikme ise 1 saniyenin altında kalarak tatmin ediciydi.
PRISM Live Studio Eksileri
Her ne kadar gelişmiş özellikler sunuyor olsa da bu programla ilgili eksileri bulmak mümkün. Bunları birkaç maddede listeyelim:
- Çok kısıtlı dil seçeneğinin olması programın eksilerinin başında geliyor. Özellikle Türkçe bu seçeneklerde yer almıyor.
- OBS çekirdek modülü kullanmasının bazı durumda dezavantajları bulunuyor. Örneğin bazı kayıt ekranlarında OBS tarafından bilinen siyah ekran sorununu görmek kaçınılmaz oluyor.
- Geliştirme içerdiği için program aynı Streamlabs OBS gibi açılış sürecinde ham OBS yazılımının gerisinde kalıyor. Bunu doğrudan eksi olarak göremeyiz. Keza açılış süresi Streamlabs OBS’ten daha hızlı ve açıldıktan sonra bir bekleme ya da yavaşlama sorunu görmüyoruz.
- Programın bilgisayar üzerindeki bellek tüketimi de içerisinde barındırdığı özelliklere göre düşünüldüğünde biraz fazla. Bu, birçok modern sistemde sorun yaratmayacak olsa da eski sistemlerin kullanımında verim sağlamayabilir.
PRISM Live Studio’yu buradan indirebilir ve detaylara sitesinde göz atabilirsiniz.
Yorum Yok